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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-44 

Issued: September 1990 

Question: May a bank distribute forms for “living wills" and assist their customers by 
notarizing “living will” instruments? 

Answer: Qualified yes.  

OPINION 

This question was brought to the Committee after an advertisement appeared in the local 
paper. The ad indicates that bank trust officers will prepare “living wills” as a free service for 
bank customers.  

It is the law of Kentucky that a corporation (including a bank) may not prepare legal 
documents for its customers or for any other party, unless the Bank has some interest in the 
transaction. If the bank is a party to the transaction, it may have its in-house staff prepare 
documents for the bank and the customer (for example, the borrower) so long as no fee is 
charged. We refer the reader to the following opinions of the committee, as well as to the 
following cases: KBA U-23; Frazee v. Citizens Fidelity Bank & Trust Company, 393 S.W.2d 
778 (Ky. 1965); Federal Intermediate Credit Bank of Louisville v. KBA, 540 S.W.2d 14 (Ky. 
1976) (which dealt with mortgages). 

On the other hand, we note that forms for a "living will” that conform to the recently 
adopted "living will” statute are generally available to the public. While the plain language of 
SCR 3.020 and the above cited cases make it clear that bank employees (even if they are licensed 
counsel) may not consult with bank customers for the purpose of drafting legal instruments for 
them to which the bank is not a party (whether or not a fee is charged), since this would in effect 
be practice of law by the bank, it is difficult to see why the bank may not make these forms 
available as a courtesy. It is also apparent that employees of the bank may provide necessary 
notarial services. 

Note to Reader 

This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 
of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


